Introduction

De St. Lawrence is niet zo maar een rivier , de grootste bulkcarriers kunnen via de ruim 2000 kilometer lange seaway o.a. Chicago bereiken en is feitelijk de overloop van de 'Great Lakes'.*

De grote meren bestaan uit: Lake Superior/lake Huron/lake Michigan/lake Erie en Lake Ontario. Samen vormen ze de grootste zoetwatervoorraad op aarde.( 5 x oppervlakte van Nederland!) Van lake Ontario ( 300 km x 100 km, en toch het kleinst ! ) tot Montreal draagt zij de naam Thousand Islands river, het zijn trouwens 1865 eilanden maar goed !

Ter hoogte van Montreal voegt de Ottawa rivier zich bij de hoofdstroom. De rivier is een getemde reus; gigantische waterkrachtcentrales , dammen , sluizen en kanalen verdelen de stroom, dit heeft zijn onvermijdelijke sporen achtergelaten op de natuur...maar onze vriend de karper heeft hier een waar paradijs gevonden ,zonder concurrentie van andere bodemazers ! Grote aantallen predators zoals de meerval, snoek ,muskie ,snoekbaars, forellenbaars, paling en steur zorgen voor sterke jaarklassen.

De schubkarper vormt 90 % van het bestand , maar er zwemmen beslist fraaie spiegels rond. Overigens zijn er ook fantastische mogelijkheden voor muskie en steur .

Ik begon in 1987 te vissen in Canada. Het was met zoveel water en mogelijkheden moeilijk om keuzes te maken. De karper kende geen belagers maar was lastig te lokaliseren door hun trekgedrag op deze oneindig lijkende binnenzeeŽn.

Voor specimen-hunters zijn er weinig faciliteiten beschikbaar; buiten de stad heb je hier en daar een motel of B&B. Eigenlijk is alles wat je als karpervisser nodig hebt lastig te vinden of helemaal niet verkrijgbaar. Kunstaas, nylon, kleding zijn de uitzonderingen..

Vanaf "95 ben ik , door de vragen, zelf maar reizen gaan organiseren,ook om een alternatief te bieden voor de peperdure reizen die voor/door Engelsen worden georganiseerd , m.n. Quebec bied veel waar voor zijn geld, en ondanks dat ook daar in 15 jaar de prijzen zijn verhoogd, zal de toerist daar zijn voordeel mee kunnen doen.

Over het algemeen zijn de oevers niet makkelijk bereikbaar, de Canadees vist hoofdzakelijk vanuit een bootje, die ook al sporadisch te huur zijn en meestal niet daar waar ze het meest gewenst zijn . Rondrijden op zoek naar een stek in dit enorme watercomplex is frusterend, en gaat gepaard met veel tijdverlies. Waar haal je de vergunning , je mais of andere aasprodukten ? Die mais moet wel eerst worden geweekt, dat duurt weer 2 dagen , waarna er ook nog moet worden gevoerd ! Als het dan tegenvalt op de beginstek ben je zo een dag of 4-5 kwijt. Daarom zorgt Canadian Carp Safari voor een drietal voorgevoerde stekken, zodat je snel kunt verkassen. Er geld in Canada een een hengel regel, en per regio gelden er beperkingen zoals;

  • Gesloten tijden die gelden voor diverse vissoorten en 'sancuaires' (zgn. paaigebieden.)
  • Wel of geen levend / dood aas en welke aasvissen wel of niet mogen worden gebruikt.
  • Waar op welke vissoorten gevist mag worden (ten noorden van de 52 ste breedtegraad moeten toeristen gebruik maken van een gids ( outfitter of pourvoirie ) - Let op; voor de toerist bestaat een aparte (duurdere can $ 63 p.j.) vergunning en...iedere provincie heeft zijn eigen vergunning.

Pijl en boog zijn nog steeds toegestaan in grote delen van het land om karpers vanuit een bootje te belagen. De 'sport' is het een zo groot mogelijke karper af te schieten ! Rond Montreal heb ik nog nooit een boogschutter gezien.

In de periode 1989-1994 was Frankrijk voor mij nog een uitdaging, toch liet Canada me niet los. Vanaf 1994 raakte ik uitgekeken op Frankrijk en kwam als vanzelf Canada weer in beeld.

De eerste Canada gangers meldden zich bij me, en het enorme watergebied rondom Montreal werd het jachtgebied .Ik besloot i.p.v. kris kras door Canada te reizen, me te concentreren op deze regio. Zo bouw je waterkennis op en ben je mobieler. Door de centrale lokatie kunnen er meerdere stekken per dag afgevist worden. Omdat ik al vrienden in Montreal had ( en vanwege de lage prijzen) was de keuze snel gemaakt.

Het heeft niet veel zin te proberen alle kapers van je stek te vangen, je kunt je voorstellen dat na een stuk of 20 runs (niet ongewoon !) de grotere vissen afgeschrikt worden, door regelmatig te verkassen EN bij te voeren keert de rust dan weer snel terug.

blijven bijvoeren......en voorvoeren

Een goede stek heeft toch wel 20-40 kg. mais per dag nodig om de vis enigszins vast te houden (afhankelijk van de watertemperatuur), en met 2 -3 stekken kun je je voorstellen wat een hoeveelheden mais er dan door gaan , ook daarom heeft het niet veel zin met boilies te vissen ,je hebt dan wel grote hoeveelheden nodig ! Helaas verkopen ze alleen zakken van 100 lbs. mais , een heel gesjouw, maar doordat mais zo goedkoop is gem. tussen de can.$ 10-12 per zak ( +/- euro 7,50 ) hoef je er niet op te bezuinigen.

Met 2 man in 2 weken heb je ongeveer 12 zakken nodig incl. voorvoeren . Een potje pop-ups behoord inmiddels wel tot de standaard uitrusting. Een paradijs voor sportvissers. Op karper wordt niet gevist, hoewel er meer dan genoeg rondzwemmen. Groot en sterk., eenmaal gehaakt valt vooral de kracht van deze 'lean mean fighting machines' op, zelfs vissen van een pond of 15 tonen hun onvermoede kracht en opgeven doen ze niet snel !

Hoofdzakelijk schitterende en loeisterke schubs

Mei/juni en september/oktober zijn de beste periodes. De vliegtickets zijn dan redelijk goedkoop en je hebt geen last van lokale vakantiegangers. Juli/aug. is het hoogseizoen, de Canadese zomervakantie, dus is het voller en heter.

Velen zien Canada als een koud land, maar het heeft een landklimaat en Montreal ligt op dezelfde breedtegraad als Lyon.